Concerten met Nelleke Noordervliet 2022

Schrijfster Nelleke Noordervliet neemt je mee naar de 17e eeuw. In de persoon van Tesselschade Roemers Visscher vertelt zij in de muziekvoorstelling ‘Elk zijn waarom’ over deze woelige tijd vol contrasten. Samen met Camerata Trajectina.

De jonge, zelfstandige republiek der Nederlanden voert oorlog, maar heeft ook behoefte aan vrede. Het streven naar voorspoed gaat ten koste van andere volkeren. Terwijl aan de Amsterdamse grachten statige huizen van regenten verrijzen, krioelt en krepeert het arme volk in de zijstraten en pothuizen. In alle lagen van de bevolking veroorzaken hoogoplopende meningsverschillen over politiek en religie diepe scheuren in families en vriendschappen. Ieder heeft zijn waarom. Het persoonlijke is politiek, politiek is persoonlijk.

Tesselschade Roemers Visscher is het stralende middelpunt van de Muiderkring waar de lied- en dichtkunst bloeit als nooit tevoren. Een vrouw met een stem als een nachtegaal in een mannenbolwerk van dichters en schrijvers met Hooft aan het hoofd. Twee fenomenale dichters zijn de uitgesproken vertegenwoordigers van de verschillende stromingen. De erudiete virtuoos en protestant Constantijn Huygens als stem van de verfijnde elite. De katholieke Joost van den Vondel als de felle en compromisloze man uit het volk. De mannen ontmoeten elkaar zo nu en dan. Er is onenigheid en bewondering. Verdraagzaamheid en partijdigheid. Maar ze vinden elkaar in de muziek en hun bewondering voor Tesselschade.

Foto Nelleke Noordervliet: Ernie Enkelaar

Zie voor data en tickets: http://www.camerata-trajectina.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s